فایبرگلاس چیست ؟ آشنایی با انواع فایبرگلاس و کاربردهای آن

فایبرگلاس چیست

امروزه فایبرگلاس به یکی از کاربردی‌ترین عایق های موجود در صنایع مختلف تبدیل شده است. پیش از پاسخ دادن دقیق به این پرسش که فایبرگلاس چیست (What is fiberglass)، باید بدانیم که این عایق در گستره متنوعی تولید گردیده است و در صنایع گوناگونی نظیر خودروسازی، ساختمان‌سازی، کشتی‌سازی و… مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در ادامه این مطلب قصد داریم به‌طور دقیق‌تر به این سوال که فایبرگلاس چیست بپردازیم و کاربرد های مختلف آن را با هم بررسی کنیم؛ با ما همراه باشید.

فایبرگلاس چیست و چه کاربردی دارد ؟

فایبرگلاس یکی از مقاوم‌ترین عایق هایی است که می‌توان با قیمتی مناسب خریداری کرد. ویژگی های منحصر به فرد مواد فایبرگلاس از جمله مقاومت آن در برابر حرارت و اشعه UV آن را به گزینه مناسب جهت عایق کاری ساختمان تبدیل کرده است.

زمانی که پشم شیشه با مواد پلیمری ترکیب می‌شود، استحکام بالایی را در برابر زنگ‌زدگی و خطرات دیگر به دست می‌آورد. فایبرگلاس در به موارد زیر دارای بیشترین کاربرد می‌باشد:

  • صنایع هواپیماسازی
  • صنایع کشتی سازی
  • ساخت سیلوهای سیمانی
  • تولید سپر برای انواع خودرو
  • ساخت انواع مختلف ایرانیت و اتاقک‌ها
  • مورد استفاده در قسمت‌های گوناگون ساختمان
  • مخازن نگهداری مایعات (از جمله اسید، سپتیک تانک‌ها و چربی‌گیرها)
  • و…

مواد اولیه فایبرگلاس چیست؟

فایبرگلاس (Fiberglass) پوششی تشکیل شده از مواد نفتی و پشم شیشه است که از ویژگی هایی مثل استحکام بالا و وزن سبک برخوردار می‌باشد. به‌طور دقیق‌تر می‌توان گفت کامپوزیت این عایق از الیاف شیشه با مواد پلیمری تشکیل می‌شود.

مواد اولیه فایبرگلاس چیست؟

پشم شیشه به عنوان تقویت کننده و مواد پلیمری نیز به عنوان مواد زمینه به کار می‌روند. مواد اولیه موجود در ساختار فایبرگلاس باعث می‌شود تا سختی و مقاومت این ماده به طرز چشمگیری افزایش یابد.

همچنین وجود رزین (صمغ) در ترکیبات فایبرگلاس کمک می‌کند تا نیروی های وارده به قطعه در سر تا سر آن پخش شود تا از متمرکز شدن کل فشار نیرو بر روی یک بخش از قطعه جلوگیری شود. رزین نوعی مایع غلیظ است که از انعطاف‌پذیری بالایی برخوردار است و با هدف افزایش مقاومت در برابر آسیب های شیمیایی و فیزیکی استفاده می‌شود.

آشنایی با انواع فایبر گلاس

با درک فعلی از این موضوع که فایبرگلاس چیست ، حالا می‌توانیم به بررسی انواع آن بپردازیم. کامپوزیت ‌های پلیمری یا فایبرگلاس‌ها بر اساس ویژگی هایی مثل وزن، مدل و رزین به کار رفته در آنها شامل انواع گوناگونی می‌شوند.

انواع فایبرگلاس بر اساس رزین به کار رفته در آنها

  • وینیل استر

وینیل استر از مقاومت بهتری نسبت به پلی‌استر برخوردار است.

  • پلی استر

این ماده در مقابل ضربه و خدشه مقاومت ضعیفی دارد و فایبرگلاس چندان مطمئنی را شکل نمی‌دهد.

  • اپوکسی

پرفروش‌ترین فایبرگلاس‌ها مدل هایی هستند که از اپوکسی بالایی ساخته شده باشند؛ چرا که این محصولات از مقاومت بالایی در برابر خوردگی، حریق، گرما و سرما برخوردارند. این ماده در نوع خود یک گزینه ایده‌آل برای فایبرگلاس‌هایی است که در کارخانه‌ها یا صنایع پر ریسک استفاده می‌شوند.

در ادامه بحثی که در خصوص “فایبرگلاس چیست ؟” داریم باید اشاره کنیم که انواع فایبرگلاس‌ها بر اساس وزنی که دارند در انواع ورقه های 300 تا 1200 گرمی تقسیم‌بندی می‌شوند. همچنین بر اساس مدل های مختلفی که در بازار وجود دارد به انواع موج ریز، موج ایرانیت، موج سینوسی، موج ذوزنقه‌ای و گلدار تقسیم می‌شوند. چگالی فایبرگلاس حدود 1850 تا 2000 کیلوگرم بر مترمکعب می‌باشد.

الیاف شیشه

انواع فایبرگلاس از نظر ویژگی و خواص

  • فایبرگلاس A

این مدل با عنوان شیشه سودا یا شیشه قلیایی نیز شناخته می‌شود. فایبرگلاس A یکی از رایج‌ترین انواع فایبرگلاس است که جهت تولید خیلی از ظروف شیشه‌ای نظیر شیشه های مربا، شیشه پنجره و… مورد استفاده قرار می‌گیرد.

  • فایبرگلاس C

شیشه C از مقاومت شیمیایی بسیار خوبی برخوردار است. این مدل معمولا در بافت سطحی لوله‌ها، مخازن نگه‌دارنده آب، لایه خارجی لمینت و… استفاده می‌شود.

  • فایبرگلاس D

این نوع فایبرگلاس بهترین انتخاب موجود برای به‌کارگیری در کابل های نوری است. این مدل از ضریب انبساط حرارتی بسیار پایینی برخوردار است و از همین روی به وفور در وسایل الکتریکی استفاده می‌شود.

  • فایبرگلاس AR

مدل AR در برابر قلیا مقاوم است و به دلیل استحکام و انعطاف‌پذیری بالا، کاربرد گسترده‌ای در ساخت بتن دارد. این مدل از ترک خوردن بتن جلوگیری می‌کند و همچنین به آسانی با بتن و فولاد ترکیب می‌شود.

  • فایبرگلاس S

فایبرگلاس نوع S (شیشه ساختاری) با نام های تجاری دیگری مثل فایبرگلاس R یا T نیز شناخته می‌شود. این نوع فایبرگلاس از خواص مکانیکی بسیار بالایی برخوردار می‌باشد. هر چند این مدل به دلیل هزینه تولید بالا در حجم کمتری عرضه می‌شود.

از دیگر انواع فایبرگلاس می‌توان به مواردی مثل فایبرگلاس E، ECR، ادونتکس، S2، M و فایبرگلاس Z اشاره کرد. به پایان این مقاله رسیدیم و توانستیم به‌طور مختصر و مفید به جواب این سوال که فایبرگلاس چیست بپردازیم؛ امیدواریم این مطلب برای شما مفید واقع شده باشد.

سخن پایانی

شرکت کیمیا فایبر باکیفیت‌ترین محصولات را در زمینه‌ی صنعت فایبرگلاس و کامپوزیت به مشتریان عزیز در سطح کشور ارائه می‌کند. مجموعه کیمیا فایبر مفتخر است که با بیش از چهل سال سابقه درخشان و تجربه مفید، صفر تا صد محصولات الیاف شیشه، انواع رزین، فوم های پلی یورتان و… را با قیمتی مقرون به صرفه تولید و عرضه می‌کند.

فروش ویژه رزین پولیا