فرق الیاف با پشم شیشه (Difference between glasswool and fibreglass) بیشتر در شکل ظاهری آنها و نوع کاربردشان است. در واقع الیاف شیشه ضمن انعطافپذیری نیز ساختار سفتی دارد و در برابر خوردگی و ساییدگی مقاومت خوبی از خود نشان میدهد. به همین دلیل بیشتر برای ساخت بدنه اتومبیلها و کلاه ایمنی موتورسواران مورد استفاده قرار میگیرد.
در صورتی که مهمترین شاخصه پشم شیشه مقاومت بالای این محصول در برابر آتش است. یا به زبان ساده تنها کاربرد پشم شیشه به عنوان عایق حرارتی است. البته در فرق الیاف با پشم شیشه میتوان به موارد مهم دیگری هم اشاره کرد.
فرق الیاف با پشم شیشه
برای اینکه با فرق الیاف با پشم شیشه بیشتر آشنا شوید بهتر است بدانید که طول پشم شیشه در اندازههای محدودی است ول همچنین قطر تارهای پشم شیشه حالت یکنواختی ندارند. به همین دلیل پشم شیشه بیشتر به عنوان عایق حرارتی و صوتی در صنایع مختلف خصوصاً در ساختمان سازی به کار میرود.
البته چون پشم شیشه ساختار متخللی دارد بنابراین در برابر نم و رطوبت اصلاً دوام خوبی ندارد. در حالی که الیاف شیشه به علت مقاومت کششی بالایی که دارد بیشتر برای تقویت کامپوزیت مورد استفاده قرار میگیرد.
مهمترین فرق الیاف با پشم شیشه
طی سالهای اخیر الیاف شیشهای به علت مقاومت بالا و استحکام قابل توجهی که دارد مورد توجه صنعتگران قرار گرفته است. بنابراین از الیاف شیشهای برای تولید پارچه های ضد حریق، عایق کاری ساختمانها، تجهیزات برودتی و… استفاده زیادی صورت گرفته است.
اگر چه شیشه خاصیت شکنندهای دارد اما هنگامی که به الیاف تبدیل میشود هر تار آن به اندازه ۵ الی ۲۵ میکرون شکل میگیرد. از طرفی طول هر کدام این تارهای ظریف و انعطافپذیر کاملاً نامحدود است. از طرفی الیافهای تابیده شده را میتوان در شاخههای مختلفی به اندازه ۶ و یا ۱۲ متری خریداری نمود.
در حالتی که پشم شیشه اغلب به شکل تختهای یا همان پانلی و یا اسلب و همچنین لولهای و پتویی یا همان لحافی تولید میشود. سپس به صورت صفحههای ابعاد بزرگ و یا رول شده عرضه میشود. بنابراین پشم شیشه بیشتر در سقف، کف و یا بدنه ساختمان و همچنین عایق کاری مخازن و تاسیسات لوله به کار میرود.
اصلی ترین فرق الیاف با پشم شیشه
خوب است بدانید که الیاف شیشه در نمونههای مختلفی از قبیل:
- الیاف M_Glass که یک نوع الیاف شیشهای با مدول بالا است.
- الیاف E_Glass که یک نوع الیاف شیشهای با عایق الکتریکی است.
- الیاف ECR که یک نوع الیاف شیشهای با مقاومت خوردگی چشم گیر است.
- الیاف S_Glass که یک نوع الیاف شیشهای با مقاومت مکانیکی عالی است.
- الیاف D_Glass که یک نوع الیاف شیشهای با ثابت دی الکتریک خوب است.
- الیاف C_Glass که یک نوع الیاف شیشهای با مقاومت شیمیایی فوقالعاده است.
تولید میشود. در نتیجه سازگاری زیادی با انواع رزینها مثل اپوکسی، رزین پلی استر و همچنین وینیل و غیره دارند. اما پشم شیشه در نمونههای بسیار محدودی در تماس با رزینها حالت چسبندگی پیدا میکند و تا حد زیادی خاصیت خود را از دست میدهد.
کاربردهای الیاف شیشه و پشم شیشه
انواع الیافهای شیشهای به طور معمول در صنایع مختلفی مانند:
- صنایع ورزشی
- نیروگاه های باد
- صنایع هوا و فضا
- صنایع عایق کاری
- صنایع خودروسازی
- صنایع الکتریکی و برق
- عایق الکتریکی و صوتی
- و غیره
به کار میروند. چون دارای الاستیسیته باورنکردنی هستند از طرفی چگالی پایینی دارند و در شوکهای حرارتی و الکتریکی مقاومت خوبی از خود نشان میدهند. بنابراین مواد شیمیایی و حتی بارانهای اسیدی هم نمیتوانند کیفیت الیافهای شیشهای را از بین ببرند.
در صورتی که پشم شیشه هیچ گاه نتوانسته کاربردهای الیاف شیشه را داشته باشد. اگر چه حدود ۴۰ سال از تولید و فروش پشم شیشه در کشور ما میگذرد. اما به غیر از عایق حرارتی و صوتی این محصول کاربرد مفید دیگری ندارد. از طرفی بر اثر شرایط جوی هوا به مرور زمان تحلیل رفته و خراب میشود.
سخن پایانی
شاید برایتان جالب باشد که مهمترین فرق الیاف با پشم شیشه در نگاه اول سبک بودن وزن الیاف شیشه نسبت به پشم شیشه است. در حقیقت الیاف شیشه نسبت به الیافهای دیگری مثل الیاف کربن و حتی آرامید هم وزن سبکتری دارد. بنابراین خرید الیاف شیشه بسیار مقرون به صرفه است و در مقاوم سازی سازه های فلزی و بتنی و همچنین بسیاری از محصولات تولیدی در کشور دارای استفادههای زیاد و مداومی است.
از این رو ما در شرکت کیمیا فایبر تمام تلاش خود را به کار بستهایم تا یکی از تولیدکنندگان و عرضه کنندگان نامی انواع الیاف شیشه، انواع رزین، فوم های پلی یورتان و … در ایران باشیم و بتوانیم سفارشات شما را در نهایت کیفیت به دستتان برسانیم.