کاربرد رزین پلی استر در صنایع دریایی

جستجو
آنچه در این مقاله میخوانید
قایق فایبرگلاس

کاربرد رزین پلی استر در صنایع دریایی

 

قایق فایبرگلاس

 

استفاده از رزین پلی استر در صنایع دریایی به طور قابل توجهی نسبت به گذشته در حال رشد است و پیشرفت‌های چشمگیری در این حوزه در سطح جهانی مشاهده می‌شود. به وضوح می‌توان گفت که یکی از مواد کلیدی در صنایع دریایی که تأثیر بسزایی بر این صنعت گذاشته، رزین‌های پلی استر غیر اشباع هستند.

 

خواص مکانیکی و شیمیایی کامپوزیت‌ها

با توجه به خواص مکانیکی و شیمیایی کامپوزیت‌های تولید شده از رزین‌های پلی استر و مقاومت مناسب آنها در برابر آب، کامپوزیت‌های ساخته شده از رزین پلی استر و الیاف شیشه بیشترین میزان مصرف را برای ساخت تجهیزات دریایی به خود اختصاص داده‌اند. در ایران نیز، گسترش صنعت کشتی‌سازی در سال‌های اخیر، استفاده از کامپوزیت‌های پلیمری را در صنایع دریایی به طور چشمگیری افزایش داده و این روند همچنان ادامه دارد.

 

آزمایش‌های کامپوزیتی

با وجود استفاده گسترده از رزین پلی استر به همراه الیاف شیشه، مطالعات کمی بر روی خواص آنها انجام شده است.

 

خواص کامپوزیتی و طول عمر کشتی‌ها

عمر طولانی کشتی‌ها و قایق‌های ساخته شده، لزوم بررسی تأثیرات طولانی‌مدت آب شور دریا (که گاهی pH آن خنثی نیست) بر خواص کامپوزیت‌های تولید شده و تحلیل و اصلاح نقاط ضعف را ضروری می‌سازد. متأسفانه در ایران، چنین آزمایش‌هایی به ندرت انجام می‌شود، در حالی که در کشورهای صنعتی تحقیقات وسیعی در این زمینه صورت گرفته و بر اساس این تحقیقات، اصلاحات زیادی بر روی کامپوزیت‌های مورد استفاده در صنایع دریایی انجام شده است.

 

اصلاحات انجام شده بر روی رزین پلی استر

با توجه به استفاده گسترده از رزین پلی استر در کاربردهای دریایی، اصلاح آن اجتناب‌ناپذیر است. در این میان، پلی استر ایزوفتالیک به عنوان یک رزین اصلاح شده، نسبت به پلی استر اورتوفتالیک خواص بهتری در مواجهه با آب دریا از خود نشان می‌دهد.

 

ساختار مولکولی رزین‌های ایزوفتالیک و اورتوفتالیک

تنها تفاوت بین رزین ایزوفتالیک و اورتوفتالیک در موقعیت حلقه آروماتیک است. در ایزوفتالیک، دو گروه متصل به حلقه آروماتیک در موقعیت متا قرار دارند، در حالی که در اورتوفتالیک، موقعیت آنها اورتو می‌باشد.

 

 

کاربرد رزین پلی استر در صنایع دریایی

اختلاف خواص فیزیکی و مکانیکی

این تفاوت به ظاهر کوچک موجب اختلاف در ممانعت فضایی زنجیره‌های آنها و در نتیجه، اختلاف در ضریب نفوذ آب و همچنین خواص فیزیکی و مکانیکی متفاوت آنها می‌شود.

 

تحقیقات رزین ایزوفتالیک و اورتوفتالیک

تحقیقات نشان داده است که مونومرهای رزین اورتوفتالیک در آب حل می‌شوند، در حالی که مونومرهای رزین ایزوفتالیک در آب حل نمی‌شوند. در هر پلیمریزاسیونی، مولکول‌های مونومر یا زنجیره‌هایی با جرم مولکولی کم وجود خواهند داشت.

 

رزین ها

 

واحدهای مونومر

تمایل واحدهای مونومر در رزین اورتوفتالیک به حل شدن در آب، سبب ترک خوردن و ایجاد حفره و در نتیجه، ورود آب به این فضاهای خالی می‌گردد. در مقابل، در رزین ایزوفتالیک، واحدهای مونومر در داخل شبکه باقی می‌مانند و از ورود آب اضافی به شبکه جلوگیری می‌کنند.

 

گرفتن آزمایش آبی

نتایج آزمایش IR (طیف‌سنجی مادون قرمز) از آبی که نمونه‌های اورتوفتالیک در آن غوطه‌ور بوده‌اند، نشان می‌دهد که مقدار قابل توجهی از مواد آلی که قبل از غوطه‌وری در آب وجود نداشتند، اکنون موجود می‌باشند. این مطالعات نشان می‌دهند که بخش اصلی این مواد استخراجی، نمونه‌های پلی استر غیر اشباع با وزن مولکولی کم هستند.

 

نوع مواد آلی

نوع و میزان نمونه‌های مواد آلی که در آب شناسایی شده‌اند، برای کامپوزیت‌های الیاف شیشه و الیاف کربن یکسان است که نشان‌دهنده تخریب ماتریس می‌باشد و نوع الیاف تأثیر چندانی بر این موضوع ندارد.

 

ترکیبات آلی یکسان

همچنین بررسی‌ها نشان داده است که انواع یکسانی از ترکیبات آلی از کامپوزیت‌های کاملاً پخته شده و کاملاً پخته نشده وارد آب گردیده‌اند، اما میزان این ترکیبات در آبی که کامپوزیت کاملاً پخته شده در آن قرار داشت، کمتر بود. به همین دلیل، نظارت دقیق بر میزان پخت رزین پلی استر غیر اشباع در کارگاه‌های کشتی‌سازی امری اجتناب‌ناپذیر است.

 

سخن پایانی

شرکت کیمیا فایبر با کیفیت‌ترین محصولات را در زمینه‌ی صنعت فایبرگلاس و کامپوزیت به مشتریان عزیز در سطح کشور ارائه می‌کند. مجموعه کیمیا فایبر مفتخر است که با بیش از چهل سال سابقه درخشان و تجربه مفید، صفر تا صد محصولات الیاف شیشه، انواع رزین، فوم‌های پلی یورتان و …را با قیمتی مقرون به صرفه تولید و عرضه می‌کند.

جهت خرید رزین به فروشگاه آنلاین کیمیا فایبر مراجعه کنید.