روش ساخت الیاف شیشه + خاصیت الیاف شیشه

جستجو
آنچه در این مقاله میخوانید
روش ساخت الیاف شیشه

الیاف شیشه یکی از مهم‌ترین مواد مورد استفاده در سازه های مختلف کامپوزیتی است که با ویژگی های مکانیکی عالی و قیمتی مناسب، موجب شده است تا در مقایسه با الیاف دیگری همچون کربن، آرامید و بازالت میزان مصرف بیشتری داشته باشد.

اما سوال مهم این است که روش ساخت الیاف شیشه (Glass Fiber Manufacturing) چگونه است و خاصیت اساسی آن چه چیزی می‌باشد؟ در ادامه این مطلب قصد داریم به طور ویژه به بررسی روش ساخت الیاف شیشه بپردازیم؛ با ما همراه باشید.

روش ساخت الیاف شیشه

الیاف شیشه شامل رشته های ظریف و انعطاف‌پذیری می‌شود که از طریق ذوب شیشه به دست می‌آید. در خیلی از موارد نیز الیاف شیشه با ترکیب مشخصی از مواد دیگر وارد خط تولید می‌شود. اما روش ساخت الیاف شیشه چگونه است؟ جهت تولید این محصول باید مذاب حاصل از مواد اولیه الیاف شیشه را با فشار بالا از سوراخ هایی با قطر کم خارج کرد.

در ادامه این مواد پس از آغشته شدن به مواد روان‌کننده، بر روی قرقره چرخان پیچانده می‌شوند. در مراحل بعدی می‌توان از این الیاف، جهت تولید دیگر محصولات مرتبط نیز استفاده نمود.

انواع مختلف الیاف شیشه بر اساس تنوع ترکیب و میزان مواد اولیه تشکیل دهنده در آن تولید می‌شوند. در بین انواع الیاف شیشه نوع E دارای بیشترین کاربرد ممکن می‌باشد و حدود 90 درصد از تمام الیاف شیشه‌ای موجود در جهان را تشکیل می‌دهد.

مواد خام در روش ساخت الیاف شیشه

در روش ساخت الیاف شیشه از کانی های مختلفی همچون سنگ آهک، ماسه سیلیس، خاک رس کائولن، دولومیت و… استفاده می‌شود. این کانی ها در کوره ذوب می‌شوند و پس از آنکه به شیشه ذوب شده تبدیل شدند، از طریق برس های کوچک اکسترود می‌شوند.

مواد خام در روش ساخت الیاف شیشه

خاصیت الیاف شیشه

الیاف شیشه‌ای به خاطر ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاصی که دارد از کاربرد گسترده‌ای در صنایع مختلف برخوردار می‌باشد. همچنین الیاف های شیشه‌ای نوعی عایق قوی در برابر رطوبت، حرارت، الکتریسیته و صوت نیز محسوب می‌شوند.

موارد کاربردی:

  • وسایل ورزشی
  • ساختمان سازی
  • صنایع بسته‌بندی
  • وسایل حمل و نقل
  • وسایل خانگی و بهداشتی
  • تجهیزات و قطعات متفرقه
  • صنایع دریایی و صنایع هوافضا
  • تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی
  • تولید لوله‌های GRP ،GRE و GRV
  • صنایع شیمیایی مقاوم به خوردگی
  • عایق ‌های حرارتی، رطوبتی و صوتی

مزایا و محدودیت‌های الیاف شیشه

  • مزایا: روش ساخت الیاف شیشه به گونه‌ای است که با ویژگی های مفید زیادی همراه می‌شود. از جمله مزایای الیاف شیشه می‌توان به قیمت پایین، استحکام کششی بالا، مقاومت شیمیایی مناسب و خواص عایقی عالی (حرارتی و الکتریکی) اشاره کرد.
  • محدودیت‌ها: الیاف شیشه نیز مثل هر محصول دیگری شامل محدودیت‌هایی است که باید از آنها آگاه باشیم. از جمله محدودیت‌های الیاف شیشه می‌توان به وزن نسبتاً بالا، مدول کششی پایین، مقاومت خستگی پایین، شکنندگی، سختی بالا و حساسیت به سایش در حین حمل و نقل اشاره داشت.

مزایا و محدودیت‌های الیاف شیشه

تولید کننده الیاف شیشه

حال که به پایان موضوع روش ساخت الیاف شیشه رسیدیم، بد نیست نگاهی هم بر وضعیت تولید کنندگان آن داشته باشیم.

امروزه تامین الیاف شیشه مورد نیاز در صنعت کامپوزیت ایران تنها بر پایه واردات می‌باشد. از همین روی با توجه به نیاز ضروری الیاف شیشه در صنایع مختلف از جمله ساخت و ساز، لزوم احداث واحد های تولید کننده جدید به وضوح احساس می‌شود.

کل حجم سرمایه‌گذاری مورد نیاز جهت تولید الیاف شیشه با ظرفیت تقریبی 5 هزار تن در سال حدود 15 میلیارد تومان برآورد می‌شود. همچنین برای احداث چنین مجموعه‌ای به بیش از 40 نیروی انسانی نیاز است. محصولات الیاف شیشه به علت داشتن ویژگی هایی نظیر استحکام، دوام و مقاومت بالا در شرایط گوناگون، یک جایگزین مناسب برای دیگر مواد سنتی مشابه قلمداد می‌شوند.

سخن پایانی

شرکت کیمیا فایبر با کیفیت‌ترین خدمات را در زمینه‌ی صنعت فایبرگلاس و کامپوزیت به مشتریان عزیز در سطح کشور ارائه می‌کند. مجموعه کیمیا فایبر مفتخر است که با بیش از چهل سال سابقه درخشان و تجربه مفید، صفر تا صد محصولات الیاف شیشه، انواع رزین، فوم‌های پلی یورتان و …را با قیمتی مقرون به صرفه تولید و عرضه می‌کند.