رزین اپوکسی به وفور در زمینه ساخت و ساز مورد استفاده قرار میگیرد، اما گاهی ممکن است در برخی موارد با کدر شدن رزین اپوکسی (cloudiness in the epoxy resin) مواجه شوید، صحنهای که زیبایی و ظاهر قطعه را زیر سوال میبرد. در ادامه این مطلب قصد داریم به بررسی علت کدر شدن رزین اپوکسی بپردازیم و کاربردیترین راهحلهای ممکن را جهت رفع این مشکل بررسی کنیم؛ با ما همراه باشید.
رزین چیست و چه کاربردهایی دارد؟
رزین یک ترکیب مصنوعی یا طبیعی بسیار چسبنده است که تحت شرایطی خاص شروع به سخت شدن میکند. رزینها انواع مختلفی دارند و در شرایط گوناگونی مورد استفاده قرار میگیرند. برای مثال میتوان از انواع رزین در جهت تولید محصولات زیر استفاده نمود:
- طراحی انواع مجسمه
- ساخت قطعات متنوع
- کدر شدن رزین اپوکسی
- محافظت از وسایل متنوع
- طراحی کفپوش های ساختمانی
- تولید و طراحی دکمه های لباس
- و…
روند خشک کردن رزین
روش خشک کردن رزین اپوکسی با توجه به نوع آن، فرآیند تولید و کاربرد مورد نظر میتوان متفاوت باشد. برای مثال اگر زرین را در محیط باز قرار دهید، به مرور آب آن تبخیر میشود و در نهایت رزین به صورت خشک و جامد باقی میماند. این روش معمولا برای ساخت رزین سنگ در شرایط خارج از خانه کاربرد دارد.
از طرفی اگر به خشک شدن سریع رزین نیاز دارید، میتوانید از دستگاه های خشککن کمال استفاده را داشته باشید. در این روش رزین را دمای مشخصی قرار میدهند تا آب آن تبخیر شود. این رویه معمولا در صنایع خودروسازی، ساختمانی یا الکترونیک کاربرد دارد.
مشکلات احتمالی در هنگام خشک کردن رزین
اگر فرآیند خشک کردن رزین به درستی پیش نرود، ممکن است با مشکلاتی نظیر کدر شدن رزین اپوکسی، تغییر رنگ، تشکیل حباب، کاهش مقاومت مکانیکی، ترکخوردگی و شکستگی در آن مواجه شوید. در مجموع برای دستیابی به بهترین نتیجه ممکن و جلوگیری از کاهش کیفیت رزین، باید در روند خشک کردن آن توجه خاصی به رطوبت و دما نشان دهید.
پیشنهاد میکنیم که رزین و هاردنر را در دمای کمتر از 20 درجه نگهداری نکنید. در صورتی که دمای محیط و مواد کمتر از 20 درجه سانتیگراد است، میتوانید قبل از استفاده از ظروف رزین و هاردنر را به مدت 5 تا 15 دقیقه از قبل گرم نمایید.
برای انجام این کار میتوانید ظروف را داخل آب گرم قرار دهید؛ دقت کنید که آب جوش نباشد. در نهایت ظروف مورد نظر در زمان استفاده باید کاملاً خشک شوند، چرا که نفوذ آب به رزین منجر به کاهش کیفیت آن میشود.
دلیل کدر شدن رزین اپوکسی
رزینها معمولا براق و شفاف هستند، اما گاهی ممکن است به یکی از دلایل زیر کدر شوند:
-
دمای پایین
یکی از دلایل مهم کدر شدن رزین اپوکسی قرار گرفتن آن در معرض سرمای شدید است. اگر رزین و هاردنر خود را در دمای کمتر از 20 درجه نگهداری کردهاید، میتوانید پیش از استفاده رزین خود را گرم نمایید.
-
تغییر دمای شدید
فرآیند تغییر دما نیز میتواند منجر به کدر شدن رزین اپوکسی شود. این موضوع بیشتر به روش های خشک کردن رزین مربوط میشود.
-
وزش باد یا تغییر جریان هوا
اگر رزین خود را در معرض باد شدید قرار دهید، احتمال نشستن گرد و غبار و سایر ذرات بر روی رزین تا حد زیادی افزایش میباید. همین جریان ساده ممکن است به کدر شدن رزین اپوکسی منجر شود.
-
قالب سیلیکونی نامناسب
چهارمین علت کدر شدن رزین اپوکسی را میتوان در استفاده از یک قالب نامناسب دانست. اگر سطح قالب سیلیکونی ناهموار باشد احتمال دارد رزین شما در برخی نقاط بهطور کدر خشک شود.
-
ترکیب نادرست رزین و هاردنر
اگر روند مخلوط رزین و هاردنر به درستی انجام نشود، ممکنه است رگه های کدری در رزین بروز پیدا کنند. معمولا اگر سرعت دست شما در زمان مخلوط کردن زیاد باشد، احتمال بروز این مشکل نیز افزایش مییابد.
چطور مشکل کدر شدن رزین اپوکسی را رفع کنیم؟
رفع کدری رزین اپوکسی چندان امر غیرممکنی نیست، در این جهت تنها کافی است به راهحل های زیر توجه کنید:
-
ایجاد پوشش جدید
شما میتوانید پس از خشک شدن رزین اپوکسی، سطح آن را با یک لایه باکیفیت و جدید از رزین و هاردنر (با کد مشابه لایه زیرین) پوشش دهید و با این حرکت مشکل کدری آن را تا حد زیادی برطرف نمایید. در مجموع تفاوتی ندارد که دلیل کدر شدن رزین اپوکسی چه بوده است، چرا که با این روش میتوان به راحتی این مشکل را حل نمود.
-
استفاده از سنباده و خمیر پولیش
راه حال دوم این است که ابتدا سطح رزین با سنباده نرم تمیز نمایید و سپس آن را با خمیر پولیش جلاسنج شفاف کنید. با انجام این کار میتوان به یک سطح جدید و بدون کدر از رزین دست پیدا کرد. همچین در برخی موارد اسپری لاک اکریلیک نیز کمککننده است.
سخن پایانی
شرکت کیمیا فایبر باکیفیتترین خدمات را در زمینهی صنعت فایبرگلاس و کامپوزیت به مشتریان عزیز در سطح کشور ارائه میکند. مجموعه کیمیا فایبر مفتخر است که با بیش از چهل سال سابقه درخشان و تجربه مفید، صفر تا صد محصولات الیاف شیشه، انواع رزین، فوم های پلی یورتان و… را با قیمتی مقرون به صرفه تولید و عرضه میکند.